KADıNLARA öZEL MüZE, ERKEKLERI IçERI SOKMAMAK IçIN YASAL OLARAK TUVALETE DöNüşüYOR

T24 Dış Haberler

Avustralya'da kadınlara özel faaliyet gösteren bir müze, bir mahkemenin ayrımcılık karşıtı yasalar uyarınca erkeklerin girişine izin verilmesi gerektiğine hükmetmesinin ardından sergisini kadınlara özel tutmaya devam edebilmek için mücadele başlattı.

Tazmanya Eski ve Yeni Sanat Müzesi, kadınların tarihsel ve süregelen toplumsal dezavantajlarına çok dar bir bakış açısıyla yaklaşıldığını savunarak kararın iptali için temyize gitti.

Mahkeme kararını Nisan ayında, salona girişine izin verilmeyen Jason Lau tarafından açılan cinsiyet ayrımcılığı davasının ardından vermişti. Sanatçı Kirsha Kaechele, mekânı yönetmeliklere uygun hale getirerek karara meydan okuyacağını söyledi.

Picasso'dan Sidney Nolan'a kadar müzenin en beğenilen eserlerinden bazılarını barındıran salon, mahkeme kararından bu yana halka kapalı.

Kaechele, planları arasında kadife kaplı salonu bir kadınlar tuvaletine dönüştürmek olduğunu, bu sayede yasal muafiyetler kapsamında sadece kadınlara özel bir alan olarak faaliyet göstermeye devam edebileceğini söyledi. 

Sanatçı, “Bu tuvalet dünya çapında ses getirecek ve zaferi kutlanan bir tuvalet olacak. Erkeklerin görmesine izin verilmeyecek" diye konuştu. 

    ]]>

2024-05-07T12:30:27Z dg43tfdfdgfd