ADANA'DA HER SOKAK BAşıNDA SATıLıYOR, İBN-I SINA YıLLAR öNCE AçıKLAMış, öYLE FAYDALARı VAR KI! TAM BIR şIFA KAYNAğı

Adana’nın yöresel meyvelerinden olan dikenli incir bu yaz sezonunda da büyük ilgi görülmesi bekleniyor. Neredeyse her sokak başında kurulan tezgahlarda her gün binlerce dikenli incir satılıyor.

Halk arasında 'dikenli incir', 'Hint inciri' olarak bilinen kaktüs meyvesi yıllar önce İbn-i Sina'nın övdüğü şifa kaynakları arasında yer alıyor. Sindirim sisteminden strese kadar birçok hastalığa yararı var.

Anavatanı Güney Afrika olan ve kıraç- kireçli topraklarda yetişen küçük saksılarda kaktüs olarak yetiştirilen, doğal ortamda dev ağaçlar şeklinde büyüyen dikenli incir, Çukurova Bölgesi'nde büyük ilgi görüyor.

Vücut direncini artırıp sindirim sistemini çalıştırdığına inanılan ve 'Hint inciri' olarak da adlandırılan bir çeşit kaktüs meyvesi dikenli incir Adana'da neredeyse her sokak başında satılıyor.

Üzerindeki dikenli kabuk tabakası temizlenip seyyar tezgahlarda buz kalıpları arasında soğutularak satılan organik dikenli incir, serinlemeye çalışan kişilerce tüketiliyor.

Tatlı ve hafif ekşi bir tada sahip olan bu meyve içeriğinde C, B vitaminleri, antioksidanlar ve mineraller taşır. Taze olarak tüketilebileceği gibi, farklı versiyonlarda da tercih edilebilir. Dünya genelinde sağlıklı meyveler arasında anılıyor.

Yıllar önce İbn-i Sina tarafından önerilen bu meyve eski dönemlerde de diğer meyvelerden daha besleyici görülmüş.

Yaz mevsiminde olgunlaşan kaktüslerden toplanarak elde ediliyor. Çiftçiler tarafından dikkatle ve özenle toplanan bu meyvenin dikenlerinin zarar vermemesi için sabahın erken saatlerinde hasat edilmesi gerekiyor.

2024-05-07T13:35:25Z dg43tfdfdgfd