ADANA'DAKI YıLAN KALE'NIN GIZEMLI HIKAYESI: SüTLE BESLENEN YıLANLAR MISIS'E INIYOR

Toros Dağları'nın eteklerinde, tarihi İpek Yolu üzerinde sessiz sedasız yükselen Yılan Kalesi gizemli hikayesi ile ilgi çekiyor. Kalenin içinde sütle beslenen yılanlar bir gün sütsüz kalıyor ve Misis'e iniyor. İşte yılanlarla dolu kalenin gizemli hikayesi...

Bizanslılar tarafından Yılan Kalesi Toros Dağları’nı aşarak Antakya’ya giden tarihi İpek Yolu üzerinde yer alıyor. Anavarza, Tumlu ve Kozan Kaleleri gibi ovadaki diğer kaleleri de görüş alanının içine alan kalenin sekiz yuvarlak burcu bulunuyor. Kalenin güneyinde yer alan nizamiye kapısından itibaren taş basamaklı merdivenlerle teraslara çıkılıyor. Garnizonu en üst bölümde yer alan kalenin kilise ve sarnıcı da bulunuyor.

Rivayetlere göre; mitoloji de adını sıklıkla duyduğumuz Şahmeran, bu kalede yaşıyor.

Seyahatname' de de kale içinde yılanların sürüler halinde olduğu, yılan ısırmasından dolayı hayatını kaybeden kişilerin olduğu ve bir boynuzlu, ensesi tüylü bir yılanın varlığından bahsediliyor.

Başka bir hikayeye göre ise, kalenin içerisinde sütle beslenen yılanlar yaşıyor.. Bu yılanların, bir gün sütsüz kalıp Misis'e indiği ve orada yaşayan insanları sokağı öldürdüğü rivayet ediliyor.

Eski adı Govara (Kovara) olan ve zaman içerisinde Şahmeran Kalesi adını alan Yılan Kalesi, ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi tarafından adlandırılmış

ÇOK KORUNAKLI BİR KALE

Ancak, daha sonraları Yılan Kale adını alan bu yapı, yerleştirilen sağlam surları, burçları, ve kale meydanına üç kapıdan sonra ulaşabilme özgünlüğü ile çok korunaklı bir kale olmuştur.

Yapı üzerinde Bizans, Haçlı ve Ermeni onarımlarına ait duvar kalıntıları görebilirsiniz. Ermeni onarımları, pervaz, pencere ve kapı üstü tonozlarında kendini göstermiştir.

Bu onarımların doğruluğunu kanıtlayan bir Ermeni yazıtı da kale üzerinde yer bulunuyor.

Yılan Kalesi'ne nasıl gidilir sorusuna gelirsek, Ceyhan Nehri kıyısında, Misis'in kuzey doğusunda yer alıyor.

Yılan Kalesi'ne Ceyhan ilçesine seyahat eden vasıtalar ile kolayca ulaşmak mümkün.

2024-07-07T14:49:01Z dg43tfdfdgfd