BAğıRSAK VE KEMIKLER KOLAJENLE GüçLENIYOR

Cildin sıkı kalmasını sağlayarak genç görünümü koruyan, kırışıklık oluşumunu önleyen kolajenin tek faydası bu değil. Uzmanlara göre ‘doğru miktarda alınan kolajen' kemik ve kas yapısını güçlendirir, bağırsakların çalışmasını hızlandırır.

Kalp, cilt, kemik ve kas sağlığı ile sindirim sistemi gibi pek çok organımızın koruyucu kalkanı kolajen proteini konusunda Diyetisyen Nur Kişioğlu'ndan önemli tavsiyeler geldi. Sağlıklı yaşamın yapı taşlarını oluşturan protein kaynağı kolajen, vücudun en önemli ihtiyaçlarından biridir. Vücutta doğal olarak bulunmasına rağmen, belli bir yaştan sonra üretimi azalan kolajen takviyesi sağlık için gereklidir. Kalp sağlığı başta olmak üzere güçlü kemik yapısı, ağrısız çalışan eklemler ve kaslar ile cildimiz için kolajen ihtiyacı takviye besinlerle alınabilir.

SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRAN ETKİ

Diyetisyen Nur Kişioğlu kolajenin besin takviyesi olarak alınabileceğini belirterek 'Kolajen takviyeleri genellikle hidrolize formda olup, vücut tarafından daha kolay emilir. Ancak, herhangi bir takviye kullanmadan önce bir doktor veya diyetisyene mutlaka danışılmalıdır' dedi. Kolajen kaynakları arasında balık kolajeni, yüksek emilim oranı ve biyoyararlanımı nedeniyle öne çıkar. Balık kolajeni, sindirim sistemi tarafından daha hızlı emilir ve vücudun kolajeni daha etkin kullanmasına olanak tanır.

DAMAR SERTİĞİNİ DE ÖNLER

Sindirim sisteminde özellikle bağırsak duvarının güçlendirilmesinde kolejinin son derece önemli olduğunu söyleyen Kişioğlu, 'Kolajen, kan damarlarının yapısını koruyarak damar sertliğini önleyebilir ve kardiyovasküler sağlığı destekleyebilir. Kolajen ile cilt sağlığının da doğrudan ilgisi vardır. Kolajen cildin elastikiyetini ve nemini artırarak daha genç ve sağlıklı görünmesini sağlar. Ayrıca kırışıklıkların ve ince çizgilerin görünümünü azaltabilir.' dedi.

GÜNDE 2,5 GRAM ALINMASI YETERLİ

Günlük ne kadar kolajen alınması gerektiği, bireysel ihtiyaçlara, yaşa, sağlık durumuna ve diyet alışkanlıklarına bağlı olarak değişebilir. Genel sağlık ve destek için: Günde 2.5-15 gram arası kolajen takviyesi genellikle yeterlidir. 2.5-5 gram arası dozlar, cilt sağlığı ve eklem ağrısı için yaygın olarak kullanılır. 5-15 gram arası dozlar, kas kütlesini artırmak ve kemik yoğunluğunu desteklemek için tercih edilebilir. Cildin elastikiyetini artırmak ve kırışıklıkları azaltmak için genellikle günde 2.5-5 gram kolajen önerilir. Kolajen takviyeleri genellikle güvenlidir, ancak herhangi bir takviye programına başlamadan önce bir sağlık profesyoneline danışmak önemlidir. Ayrıca, kolajen takviyelerinin emilimini artırmak için C vitamini gibi kolajen sentezini destekleyen besinlerle birlikte alınması önerilir.

2024-07-15T12:21:47Z dg43tfdfdgfd