DOğA DOSTU ALışVERIşIN 10 YOLU

Ambalaj ve içerik uyumu

Ürünün ambalajının geri dönüşümlü ve çevreye duyarlı olması içindeki ürünün de aynı duyarlılıkla üretildiği anlamına gelmez.

Net ifadeler

Bir ürünün %100 doğal, çevreci, yeşil, köy ürünü ya da yabani (doğadan toplamış) olması gibi yuvarlak ifadeler onun sağlığınıza uygun olduğunu ya da öyle üretilmiş olduğunu kanıtlamaz.

Ulaşılabilir belgeler

Bir ürünün, örneğin tasarruflu ya da GDO'suz olduğu belirtiliyorsa, bunun yetkili kuruluşlar tarafından belgelenmiş olması ya da bunu kanıtlayan belgelere ulaşılabilecek iletişim bilgilerinin etikette yer alması gerekir.

Araştırın

Soya lesitini, E330 vs., peynir altı suyu tozu ya da aspartam... Aldığınız gıdaların içindeki bu maddelerin ne olduğunu, nasıl ve neden üretildiğini sorgulayın, araştırın.

Besleyici değerler

Aldığınız gıdanın ambalajında kalori, mineral, protein, vitamin ve yağ oranları vs. gibi değerleriyle ilgili bilgilerin bulunmasına özen gösterin. Bu bilgiler yoksa talep edin.

İletişim bilgileri

Her ürünün üzerinde sorularınıza yanıt almak ve ürünle ilgili görüş ve şikayetinizi bildirmeniz için bir iletişim telefonu bulunmasına dikkat edin.

Geçersiz bilgiler

Bazı ürünlerde kullanılan popüler söylemler kullanıcıyı ürünün gerçek ayak izini sorgulamaktan uzaklaştırır. Örneğin bir deodarantın CFC içermediğini söylemek anlamsızdır. Çünkü artık ozon düşmanı CFC gazlarını ürünlerde kullanmak zaten yasak.

Sadece kendinizi düşünmeyin

Bir ürünün sağlıklı olması ve bunu belgelemesi yeterli değil. Doğaya ve diğer canlılara zarar verilerek üretilmişse, kilometrelerce uzaklıktan, tonlarca karbon salarak getirilmişse, üretiminde çocuk işçiler çalıştırılmışsa ya da ödediğiniz paranın büyük bir bölümü üreticiden çok aracıya gidiyorsa sağlıklı ürün kullanmanızın ne anlamı olabilir?

Okunabilir etiketler

Etiketlerdeki bilgilerin ve uyarıların okunabilir büyüklükte ve netlikte olması gerekir.

Hormonlu ürünler

Öncelik “hormonsuz” tabiri alıcıda doğal ürün hissini uyandırmak için söylenen bir aldatmacadır. Gıdalar hormonsuz olmaz. Kastedilen suni hormondur. Bir ürünün GDO’suz ya da suni hormonsuz olması onun sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Kimyasal tarım ilaçları, suni gübreler ve çoğunlukla raf ömrünü uzatmak için konulan katkı maddeleri de en az GDO’lar kadar riskli olabilir.

2024-03-28T14:49:00Z dg43tfdfdgfd