HıDıRELLEZ GECESI NE KADAR TUZ YENIR, HıDıRELLEZ’DE TUZ YIYIP YATMAK RITüELI NE ZAMAN VE NASıL YAPıLıR? HıDıRELLEZ’DE NEDEN TUZ YENIR, TUZ YEDIKTEN SONRA SU IçILIR MI?

Hıdırellez tuz yiyp yatmak ne zaman, nasıl yapılır, ne kadar tuz gerekir? Hıdırellez gecesi tuz yiyip yatmak ritüeli, 4-5 Mayıs’ta kutlanacak Hıdırellez gecesinin yaklaşmasıyla sorgulanmaya başlandı. Dileklerini dileyip gül ağacının altına gömme ritüeli dışında, Hıdırellez’de tuz yiyip yatmak ritüeli de yapılıyor. Rivayete göre eğer bekarlar Hıdırellez gecesi tuz ya da tuzlu ekmek yer ve uykuya yatarsa gece rüyasında gelecekteki eşini görüyor. Umut, bereket ve yeni bir başlangıcın habercisi olan Hıdırellez’de tuz yiyip yatmak ritüeli ne zaman yapılır, Hıdırellez gecesi tuz yiyip yatmak günah mı, Hıdırellez’de tuz yiyip yatmak nasıl yapılır, Hıdırellez gecesi ne kadar tuz yenir, tuz yedikten sonra su içilir mi?

Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olan Hıdırellez, 4-5 Mayıs’ta kutlanacak. Hıdrellez gecesi, Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Bir başka inanışa göre de Hıdırellez’de tuz yiyip yatınca, kendisine su veren kişiyle evleniyor. Peki, Hıdırellez gecesi ne kadar tuz yenir, Hıdırellez’de tuz yiyip yatmak ritüeli ne zaman yapılır? Hıdırellez’de neden tuz yenir, tuz yedikten sonra su içilir mi?

Hıdırellez’de tuz yiyip yatmak ritüeli ne zaman yapılır, Hıdırellez gecesi ne kadar tuz yenir?

Uyumadan önce tuzlu yiyecekler veya tuz yiyip su içmeden uyunduğunda, o gece rüyanızda size bir bardak su veren kişinin evleneceğiniz kişi olduğu söylenir. Hatta ritüeli uygulayanlar arasında evleneceği kişiyi rüyasında görenler de var. Tuz ora tarif edilirken, bir tutam olduğu belirtilir.

Hıdırellez’de tuz yedikten sonra su içilir mi?

İnanışa göre tuz yenilmesinin amacı susamaktır, susayan kişiye rüyasında kimin su verdiğini görmek amaç olduğundan tuz yenildikten sonra su içilmemesi gerekir.

Hıdırellez ritüelleri

Bazı bölgelerde Hıdırellez'den bir gün önce akşam evin her üyesi, madeni para işaretleyerek bir çantanın içine koyuyor. Gül ağacının dibine bırakılan çanta, Hıdırellez sabahı açılıyor ve herkes kendi parasını bereket getirdiğine inanarak cüzdanında saklıyor.

Bursa ve birçok kentte, bolluk getireceği inancıyla kapı önleri Hıdırellez sabahı evin yönüne doğru süpürülüyor.

Üzerine çeşitli dilekler, niyetler yazılan kağıtlar açık olarak ve yavaşça bir akarsuya bırakılıyor. Kağıtlar, yazıları üste gelecek şekilde suya düşerse dileklerin kabul olacağına inanılıyor.

2024-05-02T09:35:31Z dg43tfdfdgfd