RESTORAN IşLETMECILERININ BAHşIş ıSRARı

Restoran işletmecilerinin bahşiş ısrarı

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer ve Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl son dönemde sıklıkla konuşulan bahşiş düzenlemesine dair açıklamalarda bulundu.

Bloomberg HT mikrofonlarına konuşan TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl "İşçi, işveren, sendikalar ve devlet bunu istiyor. Bu işle beraber özellikle kayıt dışı kayıt altına alınıyor. Nezaketen bize sorsalardı bu yasa kanunlaşmak için bugün meclise gelecekti. Maalesef çok kötü bir algı ile bu iş rafa kalktı demeyelim ama şu anda meclise gelmesi engellendi. Buradan tüm sektör adına Hazine ve Maliye bakanımıza sesleniyoruz. Bu kanunun yasalaşması gerekiyor " şeklinde konuştu.

TURYİD Başkanı Kaya Demirer ise "Bahşişin ana gelir kalemi nakit olandır. Servis ücreti bahşiş değildir işletmelerin yazdığı ve çalışan adına alınan bir ücrettir. Dijitalleşmeden dolayı tüm dünyada hem hesabın kendisi hem de bahşişler artık kredi kartı ile ödeniyor. Kimse cebinde nakit taşımıyor. Zaten bazı işletmeler bu sebeple servis ücreti modeline gitti. Servis ücreti modelinde de aslında işletmenin hesaplarına geçen bir model olduğu zaman, bunu çalışanlara dağıtmak için başta KDV olmak üzere, sigorta işçi payı, sigorta işveren payı, stopaj olarak yüzde 50 yüzde 55lere varan kesinti yapılması gerekiyor. Yeni yasa ile bu yüzde 10 olacak. Bugün nakit olarak eriyip uçmuş boyutta olan bahşiş kredi kartı ile çok daha kolay ödeyebilir hale geldiği için bahşiş gelirlerinde 2 katına varan bir artış olacak" dedi.

Demirer "Menülerin her sayfasında okunabilir boyutta hesaba bir servis ücreti ilave edip etmeyeceğini beyan etmesi gerekiyor. Bu şekilde yapılan bir uygulama size dayatma değil ön bilgilendirmedir" diye ekledi.

2024-07-04T14:04:17Z dg43tfdfdgfd