ÇOCUğUNUZA öğRETMENIZ GEREKEN FINANSAL BILGILER

Para amaç değil araçtır

Diyelim ki çocuğunuzun hayali milyarder olmak. Neden? Ne yapacak milyarder olarak? Hayattaki hedefini ve değerlerini milyarder olarak mı bulacak? Koskocaman bir “HAYIR” cevabı vermek istiyorum bu soruya. Parayı amaç olarak ortaya koyduğunuzda bir yere varamaz ve mutsuz olursunuz. Ama parayı sadece araç olarak algıladığınızda o da size araç olarak hizmet etmeye başlayacak ve paranızın kölesi değil efendisi olmuş olacaksınız.

Aile bütçesi

Çocuğunuzla mutlaka aile bütçeniz hakkında konuşmanız gerekmektedir. Çocuğunuz eğer sizin gelirleriniz ve giderleriniz hakkında bilgi sahibi olur ise, paranın nereden geldiğini ve nasıl harcaması gerektiğini daha iyi bilir.  Bir bütçe defteriniz olsun. Çocuğunuzla birlikte gelirleriniz ve giderlerinizi yazın. Ona ne kadar harçlık verdiğinizi ve neye ne kadar harcadığını not edin.

Bir şey satın alırken size sormalı

Çocuğunuz herhangi bir şey satın almadan önce size sormalı ve sizden izin almalı.  Ancak siz ona doğru cevaplar verebilir ve ona istediği şeyi neden almaması gerektiğini öğretebilirsiniz.

Diyelim ki çocuğunuz uygun görmediğiniz bir istekle karşınıza geldi ve sizden izin istiyor. Yine diyelim ki siz bu konuda ona izin vermeyi düşünmüyorsunuz. Öte yandan onu kırmakta istemiyorsunuz. İşte size bu gibi durumlarda en uygun cevaplar;

“Şu anda buna ihtiyacın olduğunu düşünmüyorum.”

“Bu istediğin şey yaşına uygun değil.”

“Sağlığın için uygun bulmuyorum.”

“Bu istediğin ihtiyacın olan, kullanabileceğin bir şey değil.”

“Bunu almak için uygun zaman değil.”

Hayal kursun, hedef belirlesin, plan yapmaya başlasın

1.Aşama: Her hedefin altında sınırı olmayan hayaller yatar. Hayaller atılan başlangıçların ilk aşamadır. Bırakın çocuğunuz sınırsız hayaller kursun. Sakın onları kısıtlamayın. Size hayallerini anlatsın.

2.Aşama: Birlikte onun için bir hedef belirleyin. Ama sakın siz yönlendirmeyin. O kendi hayallerinden yola çıkarak hedeflerini bulmaya çalışsın.

3.Aşama: Belirlediği hedef için nasıl bir yol izleyeceğini gösterin ona. Hatta alın kalem, kâğıdı upuzun bir yol çizin. O yola onun adını verin. Yolun başlangıcından sonuna kadar neler yapmak istediğini planlasın. Siz de ona destek olun.

Para biriktirmenin önemi

Çocuklar para yönetimini ailenin parayla ilgili tutumlarından öğreneceklerdir. Bu nedenle paranın nasıl kazanıldığını, harcandığını ve biriktirildiğini öğrenmenin ne kadar önemli olduğunu anlatmadan önce çocuğunuzun sizi para konularında nasıl gördüğünü düşünün. Ona örnek olmaya çalışın. Siz de birikim yapın ve hedeflerini gerçekleştirmesi için bize araç olan parayı nasıl biriktireceğini öğretin.

Kumbara alışkanlığı

Bir çocuğun kumbara alışkanlığını kazanması onu birikime teşvik eder. Çocuğunuz bu yolu izleyerek size en güzel hediyeyi vermiş olacak. Gelecekte hedeflerini bilen ve kendi finansal kararlarını alan bir birey yetiştireceksiniz. Siz de ona bu yolculukta kullanması için ilk çocukluk kumbarasını vermeyi unutmayın.

2024-03-28T13:48:51Z dg43tfdfdgfd