HINDISTAN'DA DINI ETKINLIKTE IZDIHAM: EN AZ 60 öLü VAR, SAYıNıN ARTMASıNDAN KORKULUYOR

Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaletinde Salı günü Hindular tarafından düzenlenen bir toplu dua etkinliği sırasında izdiham meydana geldi.

Haberi doğrulayan Hintli yetkililer, başkent Yeni Delhi'nin yaklaşık 200 kilometre güneydoğusunda bulunan Hathras ilçesindeki bir köyde yerel bir dini liderin çağrısı üzerine kalabalığın dini ayin için açık alanda toplandığını belirtti.

İlçe polis sözcüsü Manish Chikara, hayatını kaybedenlerin sayısını yaklaşık 60 kişi olarak açıkladı ancak ölü sayısının artabileceğini söyledi.

Hindistan medyasında yer alan haberlere göre, olayda en az 87 kişinin hayatını kaybettiğinden korkuluyor.

Cansız bedenler, kamyonlar ve özel araçlarla hastanelere ve morglara taşındı. Yaklaşık 150 kişi yaralı halde hastanelere kaldırıldı.

Sosyal medyada yerel bir hastanenin dışında üst üste yığılmış cesetleri gösteren videolar yayımlandı.

İlk raporlara göre, 5.000 kişiye izin verilen etkinliğe 15.000'den fazla kişinin katıldı.

Hathras ilçe yöneticisi Ashish Kumar gazetecilere yaptığı açıklamada, "Olay, insanların mekandan ayrılmaya çalıştığı sırada aşırı kalabalık nedeniyle meydana geldi," dedi.

Başbakan Narendra Modi X'te yaptığı açıklamada, izdihamda yaşamını yitirenlerin yakınlarına baş sağlığı diledi.

Kimliği açıklanmayan bir tanık ise yerel yayın kuruluşu India Today'e verdiği röportajda, mekanın dar bir çıkışı olduğunu belirterek, "Açık alana çıkmaya çalışırken aniden bir kargaşa başladı ve ne yapacağımızı bilemedik," dedi.

Başka bir tanık olan Shakuntala Devi ise Press Trust'a verdiği röportajda, "İnsanlar birbirlerinin üzerine düşmeye başladı. Ezilenler öldü. Oradaki insanlar onları çıkardı," dedi.

Olayın ardından eyaletin Başbakanı Yogi Adityanath soruşturma açılması emrini verdi.

Adityanath X'te yaptığı paylaşımda, "Yetkililere savaş dönemi hassasiyeti ile yardım ve kurtarma operasyonları yürütmeleri ve yaralılara uygun tedavi sağlamaları talimatı verildi" ifadelerini kullandı.

Uttar Pradeş, 200 milyondan fazla nüfusuyla Hindistan'ın en kalabalık eyaleti.

Hindistan'da dini etkinlikler sırasında ölümcül izdihamlar yaşanması çok da nadir sayılmaz. Büyük kalabalıkların az güvenlik önlemi alınan küçük alanlarda toplandığı durumlarda sıkça böyle talihsiz olaylar yaşanabiliyor.

2013 yılında Madhya Pradeş eyaletinde bir Hindu festivali için tapınağı ziyaret edenler, köprünün çökmesi korkusuyla birbirlerini ezmişti. Olayda en az 115 kişi hayatını kaybetmişti.

2011'de ise güneydeki Kerala eyaletindeki bir dini festivalde, 100'den fazla Hindu ezilerek yaşamını yitirmişti.

2024-07-02T14:18:44Z dg43tfdfdgfd